4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen C-Crosser 2.2 HDI - Nissan X-Trail 2.0 CDI

Απαγορευμένοι καρποί

Είναι SUV, είναι ντίζελ και είναι απαγορευμένα για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων! Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι τα Citroen C-Crosser και Nissan X-Trail δεν αξίζουν της προσοχής μας. Κάθε άλλο...

ΑΛΛΟ ένα συγκριτικό στην κατηγορία των SUV, η οποία δε λέει να σταματήσει να επεκτείνεται, να πληθαίνει και να ακμάζει, φανερώνοντας την πέραση που έχει το υπερυψωμένο, τετρακίνητο, παντός εδάφους αυτοκίνητο. Σε όλες του τις μορφές και εκφάνσεις. Δεδομένης της πολυσυλλεκτικότητας και της πολυμορφίας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη κατηγορία, μπορεί κανείς πλέον να βρει σχεδόν ό,τι επιθυμεί: από το υποκατάστατο της κλασικής «κούρσας», που έχει την ευχέρεια να πατήσει χώμα, μέχρι το εκτός δρόμου... WRC, που με μια τετράδα χωμάτινα λάστιχα ελάχιστα έχει να ζηλέψει από καθαρόαιμα off-roader. Η ερώτηση, λοιπόν, έχεις ως εξής: Εσείς τι προτιμάτε;
Έχοντας ως σημείο αναφοράς, παραδοσιακή αξία στην κατηγορία, το Nissan X-Trail στη δεύτερη γενιά του (έπειτα από ένα ενδιάμεσο και μάλλον εσπευσμένο τότε facelift), πιο ώριμο από ποτέ, με δεδομένα πλεονεκτήματα, αλλά και αδυναμίες, κρίνουμε, αξιολογούμε και κατατάσσουμε το άρτι αφιχθέν από τη μακρινή... Ιαπωνία νέο Citroen C-Crosser. Tο εν... τρίτον της συνεργασίας PSA-Mitsubishi, από την οποία προέκυψαν και τα Outlander και «4007», θα παράγεται σε 15.000 αντίτυπα ετησίως. Κατ’ ουσίαν το ένα και το αυτό, με στοιχεία διαφοροποίησης τη μάσκα και τις εταιρικές πινελιές, που επιχειρούν -όσο αυτό είναι εφικτό- να περάσουν και να επικοινωνήσουν την εταιρική ταυτότητα κάθε κατασκευαστή. Τα Νissan και Citroen έχουν, όμως, άλλο ένα κοινό, πέραν της καταγωγής: Παρουσιάστηκαν και τα δύο στην περυσινή έκθεση της Γενεύης και διάγουν κοινή πορεία στην αγορά, απειλώντας ή έχοντας ως στόχο να κλέψουν την πρωτοκαθεδρία του RAV4 αλλά και τις εντυπώσεις που συνόδευσαν την παρουσίαση Tiguan, διαθέτοντας δύο από τους καλύτερους και δυνατότερους κινητήρες ντίζελ της κατηγορίας! Και, πέραν της οικονομίας, οι 173 και 160 ίπποι για Nissan και Citroen, αντίστοιχα, και η ροπή που πλησιάζει τα 40 χλγμ. αποτελούν από μόνα τους ικανό λόγο αγοράς!

Πετρελαιοκίνηση!
Ξεκινάμε από τους κινητήρες, λοιπόν, κι έχουμε και σοβαρό λόγο, αφού τα δύο σύνολα δε συνοδεύουν απλώς τα αμαξώματα, αλλά τα αναδεικνύουν, προσφέροντας πολύ περισσότερα από ίππους και ροπή: Kαθορίζουν αποφασιστικά το χαρακτήρα των αυτοκινήτων. Σε σχέση με το Νissan, για το οποίο από την πρώτη του κιόλας έκδοση είχαμε σχολιάσει αρνητικά το μεγάλο βάρος του αμαξώματος, που θέτει απαιτήσεις από τον κινητήρα; Μεταμόρφωση! Απίστευτη ροπή, δύναμη, ευστροφία και οι στροφές με χαρακτηριστική ευκολία φτάνουν στις 5.400 σ.α.λ., προσφέροντας όλα αυτά που μας έχουν λείψει σε επίπεδο επιδόσεων-προθυμίας-ρεπρίζ από το συγκεκριμένο μοντέλο, εμφανίζοντας όμως παράλληλα και τα όρια της κατασκευής σε επίπεδο ανάρτησης-σασί-φρένων, με το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης να επεμβαίνει συχνά πυκνά, περιορίζοντας το σπινάρισμα των τροχών εν τη γενέσει του. Η υπερτροφοδότηση καθορίζει το χαρακτήρα του 4κύλινδρου ντίζελ των 1.995 κ.εκ. και το σχετικά μεγάλο εύρος λειτουργίας του έχει ως αποτέλεσμα τη μέγιστη απόδοση του τούρμπο μετά τις 1.800 σ.α.λ., με ελάχιστες ωστόσο συνέπειες, όπως θα δούμε παρακάτω, στην κίνηση ή στις μετρήσεις επιδόσεων. Με επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 9,3 δλ., τα σχόλια απλώς περιττεύουν. Οι 173 ίπποι/3.750 σ.α.λ και τα 36,7 χλγμ./2.000 σ.α.λ. φροντίζουν ώστε στο δρόμο το X-Trail στην έκδοση CDI να υπερτερεί όλων των υπόλοιπων εκδόσεων, ακόμα και αυτής του μεγάλου βενζινοκινητήρα των 2,5 λίτρων. Είναι το βάθος που σου δίνει η ροπή του ντίζελ, που δε συγκρίνεται με καμία βενζίνη.
Αντίπαλον δέος άλλο ένα διαμάντι των κινητήρων πετρελαίου, το σύνολο των 2.179 κ.εκ. του γκρουπ PSA, εξελιγμένος σε συνεργασία με τη Ford, που έχει αποδείξει ότι είναι ένας πραγματικός χαμαιλέοντας, που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε αμάξωμα και κάθε απαίτηση, από τη C6 έως το Freelander. ¶λλωστε, ο υπερτροφοδότης μεταβλητής γεωμετρίας προσφέρει -για την περίσταση μόνο- 160 ίππους/4.000 σ.α.λ και 38,7 χλγμ./2.000 σ.α.λ., όπερ και μεταφράζεται σε χρόνο 9,5 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα. Διαφορές σε σχέση με το σύνολο του Χ-Trail; Λίγο πριν από τις 1.500 σ.α.λ. ο 4κύλινδορς έχει ήδη «αρπάξει» - χωρίς όμως να πιάνει εντέλει τους χρόνους των μετρήσεων ρεπρίζ του αντιπάλου (80-110 χλμ./ώρα με 3η σε 5,4΄΄ αντί 4,7΄΄ και 120-140 χλμ./ώρα με 6η σε 8,1΄΄ αντί 6,4΄΄), αλλά και χωρίς να έχει τον αντίστοιχο πολύστροφο χαρακτήρα. Δεν υπάρχει λόγος πίεσης του μοτέρ μετά τις 4.000 σ.α.λ., αφού έως εκεί έχει δώσει ό,τι είναι να δώσει, ενώ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των επιδόσεων παίζουν τόσο η μακριά κλιμάκωση του 6τάχυτου κιβωτίου όσο και το αυξημένο βάρος του αμαξώματος, που περιορίζουν το αβαντάζ των 2 χλγμ. στην απόδοση ροπής.
Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, η κατανάλωση είναι λίαν ικανοποιητική τόσο με απόλυτα κριτήρια όσο και σε σχέση με τις επιδόσεις, με τη συγκριτική τιμή να παρουσιάζεται υπέρ του Nissan με διαφορά 0,7 λίτρων/100 χλμ. (10,7 έναντι 11,4 λίτρων/100 χλμ.) Σημαντικός είναι και ο ρόλος του τρόπου οδήγησης, αφού στον αυτοκινητόδρομο με σταθερή ταχύτητα η ζήτηση για καύσιμο περιορίζεται και στα δύο αυτοκίνητα κάτω από τα 9 λίτρα/100 χλμ.(!), ενώ, βάσει των εργοστασιακών τιμών, η εκπομπή CO2 δεν ξεπερνά τα 200 γρ./χλμ.

Εντός, εκτός και επί τα αυτά
Θέτοντας τα πράγματα στις σωστές τους... διαστάσεις, συνεχίζουμε με τη σύγκριση μήκους, πλάτους και ύψους, που επιβεβαιώνουν την αίσθηση που αποκομίζει κανείς ρίχνοντας απλώς και μόνο μια μάτια στα δύο αυτοκίνητα: Πρόκειται για μεγάλες και ευρύχωρες κατασκευές, όπου το C-Crosser έχει το προβάδισμα σε ό,τι αφορά μήκος, πλάτος και μεταξόνιο (4.646, 1.806 και 2.670 χλστ., αντίστοιχα, Χ-Τrail: 4.630, 1.785, 2.630 χλστ.), αποδεικνύοντας εύκολα γιατί το γαλλικό SUV προσφέρει τους μακράν μεγαλύτερους για τους επιβάτες χώρους. Πιο ψηλό (κατά 57 χλστ.) είναι, ωστόσο, το Χ-Τrail (και κρατάμε αυτή τη λεπτομέρεια για την ανάλυση της οδικής συμπεριφοράς αργότερα), ενώ διαθέτει και επιπλέον 93 λίτρα για τη μεταφορά αποσκευών. Το C-Crosser αντιπαραθέτει εδώ μια άκρως χρηστική πολυμορφικότητα, που επιτρέπει τη μετακίνηση του πίσω καθίσματος (μειώνοντας, ωστόσο, περαιτέρω τη χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ) ή ακόμα και την εμφάνιση μιας τρίτης σειράς δύο καθισμάτων, που μετατρέπει το αυτοκίνητο σε αμιγώς 7θέσιο. Προσεγμένοι και στις δύο περιπτώσεις οι χώροι φόρτωσης, με χαμηλά κατώφλια, όπου το μεν Citroen προσφέρει «σπαστή», σε δύο τμήματα, πέμπτη πόρτα, ενώ το Nissan κάποιες επιπλέον θέσεις για μικροαντικείμενα που βάζουν τάξη στο χώρο του πορτ μπαγκάζ. Γενικά, όμως, τόσο οι θήκες όσο και η εργονομική σχεδίαση δε λείπουν από κανένα εκ των δύο SUV, με λίγους και χρηστικούς περιστροφικούς διακόπτες να κάνουν τη διαβίωση στα κόκπιτ εύκολη υπόθεση. Μας άρεσε η επαναφορά, πάλι... με χρόνια με καιρούς, των «κλιματιζόμενων» ποτηροθηκών στο X-Trail, που πολύ σωστά είναι τοποθετημένες στους αεραγωγούς, διατηρώντας τα ροφήματα ζεστά ή κρύα, ανάλογα με την εποχή. Κάτι αντίστοιχο προσφέρει το πάνω εκ των δύο ντουλαπιών ταμπλό του Citroen από την πλευρά του συνοδηγού, το οποίο είναι κλιματιζόμενο. Σε επίπεδο απτής ποιότητας, τουλάχιστον, το Nissan κερδίζει κάποιους πόντους παραπάνω, έχοντας βέβαια πίσω του επτά χρόνια εξέλιξης. Τολμούμε πάντως τη σύγκριση -αν και γνωρίζουμε ότι περί ορέξεως...- και αποφασίζουμε πως το C-Crosser μάς κάνει περισσότερο αισθητικά, σε σχέση με τα δύο αδελφάκια του, αφού τα «σήματα του λοχία» ενσωματώνονται αρμονικά στη μάσκα, ενώ ο όγκος, τα φουσκώματα στα φτερά, ακόμα και τα πίσω φωτιστικά σώματα δένουν, δημιουργώντας ένα ευχάριστο στο μάτι σύνολο. Σαστίζεις, όπως και να ’χει, με την ομοιότητα της εσωτερικής σχεδίασης, στη σύγκριση όχι μόνο με Outlander, αλλά και με... Lancer. «Made in Japan» - όνομα και πράγμα, δηλαδή.

Σε άσφαλτο και χώμα
Εκδράμοντας σε πάσης φύσεως δρόμους, το C-Crosser επιδεικνύει άμεσα τη γαλλική ποιότητα κύλισης, τη χαμηλή στάθμη θορύβων που περνούν στην καμπίνα αλλά και τους ασφάλτινους προσανατολισμούς της ανάρτησης με τα γόνατα Μακφέρσον εμπρός και τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και τις αντιστρεπτικές 22 και 20 χλστ. εμπρός-πίσω, αντίστοιχα. ¶νετη για την εντός δρόμου κίνηση και μάλλον κάπως μαλακότερα ρυθμισμένη σε σχέση με το αδελφό Outlander, θα αντιδράσει όμως ξερά στις εγκάρσιες ανωμαλίες του οδοστρώματος (με σημαντικό μερίδιο ευθύνης να ανήκει στα 45άρια ελαστικά), ενώ στο χωματόδρομο θα υποφέρει από το... σύνδρομο RAV4, αποδεικνύοντας πως είναι στημένη και ρυθμισμένη για την άσφαλτο, και όχι για το χώμα. Αν και με ίδιας αρχιτεκτονικής ανάρτηση, εκτός δρόμου το X-Trail θα τα καταφέρει σαφώς καλύτερα, έχοντας τόσο την πιο μαλακή ρύθμιση και τις μεγαλύτερες διαδρομές ανάρτησης όσο και τις μεγαλύτερες αναρριχητικές ικανότητες, με την τετρακίνηση στις θέσεις Auto ή Lock. Με γωνίες προσέγγισης, φυγής και ράμπας 29°, 23° και 20°, σε αντίθεση με τις 22°, 21° και 19° του C-Crosser, το X-Trail φανερώνει τόσο στα χαρτιά όσο και από την πρώτη βόλτα στο χώμα το ποιος είναι ο εκτός δρόμου αρχηγός. Περιέργως, λόγω επιλογών όχι σε θέματα τετρακίνησης, όπου η κατ’ επιλογήν τετρακίνηση βασίζεται και στις δύο περιπτώσεις στον ηλεκτρομαγνητικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη (που προσφέρει τις εναλλακτικές κίνησης στους εμπρός-τέσσερις και κλειδώματος στους τέσσερις τροχούς), αλλά σε επιμέρους χαρακτηριστικά κινητήρων, αναρτήσεων και διαστάσεων. Αίσθηση πιο «τζιπένια», ψηλή θέση οδήγησης και αυτόν τον αέρα της υψηλής εποπτείας προσφέρει το Nissan, πέραν βέβαια των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου καθόδου και ανόδου. Στην περίπτωση του αυτοκινήτου δοκιμής, τα M&S (Mud&Snow) ελαστικά με τα οποία είναι εφοδιασμένο το X-Trail προσφέρουν αισθητά κάτι παραπάνω εκεί ακριβώς: στην άσφαλτο και στο χιόνι. Έχοντας ενίοτε την τάση υπερβολής, ιδίως όταν πρόκειται για εκτός δρόμου διαδρομές, δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως κανένα από τα δύο SUV δεν είναι ούτε σχεδιάστηκε ως καθαρόαιμο off-roader. Μια ματιά στις ρεζέρβες (ανάγκης και στις δύο περιπτώσεις) αρκεί για να μας προσγειώσει! Επιστροφή στο δρόμο, λοιπόν, όπου ο όγκος και το υψηλότερο κέντρο βάρους του Nissan ευθύνονται για την έντονη μεταφορά βάρους στις στροφές. Σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα ελαστικά και την απενεργοποίηση του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης-ευστάθειας, θα προκαλέσει υπερστροφή, που ελέγχεται από το σχετικά γρήγορο τιμόνι, το οποίο σίγουρα θα μπορούσε να είναι καλύτερο σε βάρος και αίσθηση. Πολύ πιο συμπαγές, εύκολο στην τοποθέτηση και προβλέψιμο στις αντιδράσεις του είναι το Citroen, που, παρά τα κιλάκια του (1.800!), φέρνει σε επίπεδο αίσθησης και αποτελεσματικότητας πολύ περισσότερο σε κανονικό... ΙΧ, παρά σε τζιπάκι! Και εδώ τα χαμηλού προφίλ 18άρια ελαστικά προσφέρουν την καλύτερη αίσθηση και πληροφορία στον οδηγό. Tο ίδιο ισχύει και για τα φρένα, αφού, παρά τους απλούς δίσκους πίσω, καταφέρνει να ακινητοποιηθεί 6,9 μ. ταχύτερα απ’ ό,τι το X-Trail (με τα ελαστικά να έχουν και εδώ σημαντικό μερίδιο ευθύνης).

Οι καλοί παντού χωράνε
Το μεγάλο εύρος της κατηγορίας των SUV συγκεντρώνει πολλών διαφορετικών φιλοσοφιών και στόχων αυτοκίνητα, με κοινό παρονομαστή την τετρακίνηση. Με τα στοιχεία να αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών πατά από ελάχιστα έως καθόλου χώμα, η εξέλιξη των νεότερων μοντέλων αναπόφευκτα προσανατολίζεται σε υψηλά ποσοστά σε «ασφάλτινα» SUV, στο δρόμο που χάραξε το RAV4. Ωστόσο, η μεγάλη παλέτα των προσφερόμενων λύσεων δίνει τη δυνατότητα επιλογής των χαρακτηριστικών αυτών, που ταιριάζουν γάντι στον τρόπο ζωής, στο lifestyle και στις ανάγκες κάθε αγοραστή. Έτσι και τα αυτοκίνητα του συγκριτικού μας: Το Citroen C-Crosser είναι το πολυμορφικό SUV που θα συμπεριφερθεί σαν... ΙΧ, έχοντας να επιδείξει ως προσόντα την οδική συμπεριφορά, την ποιότητα κύλισης, έναν από τους καλύτερους 4κύλινδρους ντίζελ της αγοράς και κορυφαίους, για επιβάτες, χώρους. Σίγουρα το C-Crosser δεν είναι φτιαγμένο για εκτός δρόμου διαδρομές, ούτε για δύσκολες σε αυτό το επίπεδο καταστάσεις. Προσφέρει απλώς ό,τι απαιτείται για την περιστασιακή εκτός δρόμου κίνηση. Περισσότερα σε αυτόν τον τομέα θα βρει κανείς στο X-Trail: μεγαλύτερες δυνατότητες, πιο «χωμάτινη» ανάρτηση κι ένα φοβερό σε απόδοση, κατανάλωση και επιδόσεις κινητήρα, που φτάνει στα όριά του το στιβαρό αμάξωμα, μεγεθύνοντας τις αδυναμίες, σε σχέση πάντα με το καλύτερα στημένο Cιtroen, σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς και απόδοσης φρένων. Ίσως, τελικά, αυτό που κάνει τη διαφορά να είναι τα χρόνια που χωρίζουν την εξέλιξη των δύο αυτοκινήτων. Γιατί, εντέλει, το C-Crosser φαίνεται και είναι το πιο σύγχρονο SUV, ενώ το Χ-Trail το περισσότερο παραδοσιακό._ 4Τ

CITROEN C-CROSSER 2.2 HDI
ΥΠΕΡ
― Οδική συμπεριφορά
― Χώροι
― Κινητήρας

ΚΑΤΑ
― Περιορισμένες εκτός δρόμου δυνατότητες

NISSAN X-TRAIL 2.0 CDI
ΥΠΕΡ
― Κινητήρας
― Επιδόσεις
― Εκτός δρόμου συμπεριφορά

ΚΑΤΑ
― Απόδοση φρένων

ΧΡΩΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
¶λλο ένα κοινό των δύο αυτοκινήτων είναι η βασική τιμή τους: Με 37.550 ευρώ στην περίπτωση του Χ-Τrail, ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ό,τι θα μπορούσε να ζητήσει κανείς σε λογικά πλαίσια -μεταξύ άλλων ESP, ηλεκτρικούς αυτοματισμούς, κλιματισμό, 17άρες ζάντες αλουμινίου, έξι αερόσακους, CD changer-, ενώ η επιπλέον επιβάρυνση αφορά ηλιοροφή και δερμάτινο σαλόνι.
Το C-Crosser στην ίδια τιμή προσφέρει οκτώ αερόσακους, απλό ραδιοCD και ζάντες 18 ιντσών, ενώ στην έκδοση Exclusive των 41.250 ευρώ στον εξοπλισμό προστίθενται φώτα Xenon, φιμέ τζάμια, δέρματα, θερμαινόμενα καθίσματα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο κάθισμα οδηγού, CD changer και πίσω αισθητήρες στάθμευσης.

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Η ρεζέρβα ανάγκης και στα δύο αυτοκίνητα

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Οι... κλιματιζόμενες ποτηροθήκες του X-Trail
ΦΩΤΟ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ...
Nα επιτραπεί επιτέλους η πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη;

CITROEN C-CROSSER 2.2 HDI
YΠEP
― OΔIKH ΣYMΠEPIΦOPA
― XΩPOI
― KINHTHPAΣ

KATA
― ΠEPIOPIΣMENEΣ EKTOΣ ΔPOMOY ΔYNATOTHTEΣ

NISSAN X-TRAIL 2.0 CDI
YΠEP
― KINHTHPAΣ
― EΠIΔOΣEIΣ
― EKTOΣ ΔPOMOY ΣYMΠEPIΦOPA

KATA
― AΠOΔOΣH ΦPENΩN

ΔE MAΣ APEΣE
H PEZEPBA ANAΓKHΣ KAI ΣTA ΔYO AYTOKINHTA

MAΣ APEΣE
OI... KΛIMATIZOMENEΣ ΠOTHPOΘHKEΣ TOY X-TRAIL
ΦΩTO

ΘA MΠOPOYΣE...
NA EΠITPAΠEI EΠITEΛOYΣ H ΠETPEΛAIOKINHΣH ΣE AΘHNA-ΘEΣΣAΛONIKH;